به طور کلی کالاها و موادی که حمل هوایی آن ها سلامت افراد، اموال و ایمنی پرواز را در معرض خطر قرار دهد، کالای خطرناک گفته می شود. این کالاها بر اساس مقررات دسته بندی شده اند. می توان کالاهای خطرناک را در صورتی که اصولی معین در این رابطه برقرار باشد، با رعایت نکات ایمنی توسط هواپیما حمل نمود. این اصول شامل موارد ذیل می باشند:
این کالاها بر پایه ی معیارهایی که توسط کمیته کارشناسان سازمان ملل متحد تدوین شده، دسته بندی شده اند. توسط این دسته بندی می توان پذیرش و همینطور شرایط حمل مواد و کالاها را تعیین نمود. تشخیص و تعیین اینکه یک کالا و یا ماده ای خطرناک است و همچنین تعیین شماره کلاس و یا بخش صحیح کالاهای خطرناک به عهده ارسال کننده محموله می باشد.
برخی از کالاهای خطرناک، به اندازه ای خطرناک هستند که حمل آن ها توسط هواپیما امکان پذیر نمی باشد. حمل برخی از کالاها فقط توسط هواپیمای باری و حمل برخی دیگر از کالاهای خطرناک توسط هر دو هواپیمای باری و مسافری امکان پذیر است. به هر حال مجاز بودن حمل هوایی کالای خطرناک بر اساس مقررات یاتا دارای محدودیت هایی می باشد. ضمن اینکه ممکن است دولت ها و یا شرکت های هواپیمایی محدودیت های بیشتری را اعمال نموده که به اصطلاح به آن VARIATIONS می گویند.
بسته بندی درست در حمل هوایی کالاهای خطرناک دارای اهمیت بسیار زیادی است. برای بسته بندی تمامی کالاهای خطرناک قابل پذیرش و حمل توسط هواپیما، یاتا مقرراتی تعیین نموده که طبق دستورالعمل آن دامنه گسترده ای از انتخاب ها برای بسته بندی های انفرادی وجود دارد. در هر صورت حمل هوایی شاخصه هایی منحصر به فرد دارد (تغییرات فشار، دما و لرزش) که در حمل و نقل به صورت زمینی مشهود نمی باشند و این امکان وجود دارد که بر روی بسته بندی کالا در زمان حمل هوایی تاثیرگذار باشند، بنابراین در زمان حمل این قبیل کالاها توسط هواپیما جوانب احتیاط بیشتری رعایت می شود تا خطراتی که متوجه هواپیما، سرنشینان و خدمه می باشد برطرف شده و یا به حداقل کاهش یابد.
بسیاری از کالاهای خطرناک را در شرایطی که مقررات پیش بینی شده در آن ها رعایت شده باشند را می توان از طریق بار کارگو (CARGO) توسط هواپیما حمل نمود. این قبیل کالاها یا مواد در جامه دان خدمه پرواز یا مسافران و یا به شکل همراه غیرقابل قبول می باشند.
مشاورین و پرسنل متخصص ما پاسخگوی سوالات شما خواهند بود، در صورت نیاز با ما تماس حاصل فرمائید.
آگاهی از مسئولیت های ارسال کننده کالا بسیار حائز اهمیت می باشد. فرستنده باید اقدامات لازم را جهت آموزش به کارکنان خود انجام دهد، به گونه ای که آن ها بتوانند در ارتباط با کالاهای خطرناک وظایف مربوط به خود را با صحت کامل انجام دهند. در شناسایی کالاهایی خطرناک مهارت کسب کنند. از این که بسته بندی کالای خطرناک دارای کلیه شرایط لازم برای حمل و نقل هوایی است اطمینان داشته باشند. فرستنده و سایر عوامل دست اندر کار، باید شرایط بسته بندی تمامی محصولات را از لحاظ وجود خطرات پنهان واحتمالی چک کنند.